Lilly Kolmann

Hjemmelaget hudkrem

Hjemmelaget hudkrem

Hjemmelaget hudkrem

Jeg foretrekker å lage mine egne hudprodukter til kroppen.

Det er enkelt, økonomisk, miljøvennlig og bra for helsa. Huden er vårt største organ, og alt vi smører på oss trekker inn i systemet vårt via huden. Det er ikke uten grunn at enkelte hormonpreparater skal smøres på huden for best opptak.

Jeg er ikke spesielt glad i sterke og syntetiske parfymelukter, så jeg liker å lage mine egne produkter hvor jeg selv velger hva det skal lukte. Jeg tilsetter eteriske oljer fordi de gir ren og god lukt i tillegg til at de også har flere gode egenskaper. Men dette er ikke noe du MÅ bruke for å få et bra resultat.

 

Har du tørr hud er det for øvrig et bedre alternativ å heller smøre og pleie huden innenfra ved å innta gode oljer og fett i kosten.

Jeg sier uansett ja takk til begge deler og spiser mye kokosolje, avokado, olivenolje og klarnet smør i tillegg til at jeg tar tilskudd av omega 3.

Når du smører deg med olje er det viktig at du ikke frotterer eller gnir huden like etterpå. Oljen vil da binde seg med epidermlipidene i huden og dra dem ut. Slik vil tørr hud bare bli enda mer tørr av å massere og gni med olje. Klapp/smør heller oljen forsiktig inn i huden. Jeg smører meg inn med olje mens jeg fremdeles står i dusjen og er våt i huden. Deretter klapper jeg huden forsiktig tørr med et håndkle.

 

Hudkremen kan også brukes til ansiktet, selv foretrekker jeg å bruke den som en kroppskrem. Når jeg lager krem bruker jeg naturlige plantefettstoffer som ligner hudens egne, som shea- eller kakaosmør, kokosolje og bivoks. Ingrediensene er så naturlige at de kan spises, selv om jeg aldri har hatt det store behovet for det..

Sheasmør inneholder hudbarriere-regenererende fettstoffer og E-vitamin og har antialdringsegenskaper. Den mildner kløe ved tørr hud, og beskytter huden mot kulde.

Kokosolje ligner funksjonen til hudtalget og virker mot bakterier, virus og sopp (les mer om kokosolje her). Den er også fin til å beskytte huden mot kulde.

Olivenolje er rik på E-vitamin og har et stort spekter av antioksidanter. Den reduserer oksidativt stress i kroppen og er betennelsesdempende.

 

Det går også an å bruke honning i kremen, da honning trekker fuktighet inn i hornlaget i tillegg til at den er antibakteriell. Det hender også at jeg tilsetter litt nyperoseolje dersom jeg har det for hånden. Denne oljen er full av C-vitamin og omega 3 og 6, som bidrar til å lege sår. Oljen inneholder også retinsyre, som skal være med på å redusere fine linjer og gi huden glød. Anbefales mot arr, rynker, eksem og generelt til moden hud. Honning og nyperoseolje har jeg stort sett brukt hvis jeg skal lage krem til ansiktet.

 

Til en enkel basisoppskrift trenger du:

 • ½ dl bivoks
 • ½ dl kokosolje (jeg bruker økologisk kaldpresset)
 • 1 dl olivenolje (kan byttes ut med f eks mandelolje, avocadoolje etc.) Olivenolje bruker jeg også økologisk og kaldpresset
 • 2-3 ss shea- eller kakaosmør
 • 20-30 dråper av eteriske oljer etter eget behov. Jeg bruker oljer fra dóTERRA, men du kan selvfølgelig også bruke andre rene eteriske oljer

 

 

Slik gjør du:

 1. Ha bivoksen og oljene i en bolle eller litermål som du har i et vannbad
 2. Varm forsiktig opp mens du rører rundt til det smelter
 3. Kjøl ned på kjøkkenbenken til oljene begynner å stivne, ca 20-30 min
 4. Rør inn eteriske oljer og hel over i en krukke når oljene har fått en lett kremete konsistens

Til denne kremen brukte jeg disse eteriske oljene:

 • Frankincense: Bra for hudkvaliteten, gir ro og balanse
 • Muskatsalvie: Styrker hormonbalansen
 • Ylang Ylang: Betennelseshemmende, antiseptisk og beroligende

 

Siden kremen ikke inneholder vann og dermed er ganske bakterieresistent vil den holde i mange måneder i romtemperatur. Du kan også oppbevare den i kjøleskapet, men da vil den naturlig nok være hardere i konsistensen når du påfører den. Jeg bruker å lage flere små krukker og lagre i kjøleskapet. Slik kan jeg ta frem etter hvert som de brukes opp og ha stående på hylla i dusjen.

 

En enklere variant er å helle kun ekstra virgin olivenolje på en pumpeflaske og evt blande inn eteriske oljer her også for en litt mer luksuriøs følelse. Dette gjorde jeg i årevis før jeg avanserte til krem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

34 thoughts on “Hjemmelaget hudkrem

 1. Arnhild Ludvigsen

  Hei. Dette vil jeg gjerne teste ut. Jeg lurer på om du bruker flere typer olje i samme krem eller om du kun velger ut en olje. Hvor kjøper du dòTERRA oljene?

  1. Lilly Kolmann Post author

   Hei Arnhild 🙂

   Jeg bruker flere typer eteriske oljer i kremen og velger oljer utifra hva jeg føler for å støtte oppunder og hva slags lukter jeg tiltrekkes av der og da.

   dòTERRA oljer kan du enten kjøpe gjennom et medlem eller bli medlem selv. Bare send meg en melding hvis du er interessert så kan jeg hjelpe deg 🙂

  1. Lilly Kolmann Post author

   Hei Hanne 🙂

   Det varierer litt hvor jeg handler. Kokosolje kjøper jeg stort sett på okoland.no. Bivoks og sheasmør på salome.no.
   Du får også tak i alt på Herb.com.

 2. Dagny Døsk

  hei!

  den har stått i kjøleskapet i 20 minutter, men den vil ikke stivne. Har du støtt borti dette problemet før? Tenkte det var mer effektivt enn å sette den i kjøleskapet enn på kjøkkenbenken, håper det ikke er det som ødelegger.

  Setter pris på raskt svar:) tusen takk!

  1. Lilly Kolmann Post author

   Hei Dagny 🙂

   Det var merkelig… Min stivner uten at jeg behøver å sette den i kjøleskap, dvs den blir myk og smørbar, skal ikke bli helt stiv. Pleier ofte å oppbevare litt av kremen i kjøleskapet for lenger holdbarhet hvis jeg lager mye. Hvilke ingredienser/ oljer har du brukt?

  1. Lilly Kolmann Post author

   Hei 😊

   Det kan du, eneste er at type olje du bruker kan påvirke hvor stiv kremen blir når den avkjøles. Men blir det mer som en hudolje kan den være like god. Det viktigste er at du bruker olje av god kvalitet.

 3. Anne-Mette Helland

  Hei. Takk for mye god info. Jeg dyrker urter og blomster. Hvis jeg vil ha feks groblad som en hovedingrediens, hva slags konsistens må jeg gjøre groblad om til for å få den inn som hovedingrediens i kremen?

  1. Lilly Kolmann Post author

   Hei Anne-Mette 🙂

   Vet det er helt supert å bruke urter og blomster i kremer, men har dessverre ikke testet det ut selv.
   Du kan la blader/ blomster trekke i destillert vann eller olje før du tilsetter i produktet.
   Finnes sikkert flere metoder også, men har som sagt ingen erfaring på dette området.
   Hvis du søker på nettet etter info, så er jeg sikker på du finner ut av det og får laget en knallgod krem 😃

   Ønsker deg en fin romjul og et godt nyttår 🌸

 4. Ann Kristin Livrud

  Hei. Jeg lagde hudkrem etter din oppskrift👍😃 Men jeg synes den ble i overkant feit. Kan en bruke mindre olje eller mere bivoks?

  1. Lilly Kolmann Post author

   Hei 😊
   Det er bare å mikse med ingredienser og prøve seg frem til du finner en variant som passer for din hud.
   Olivenolje er en ganske fet olje, så du kan også bytte ut delvis med andre oljer som f eks mandelolje, aprikoskjerneolje eller nypefrøolje. Og så trenger du veldig liten mengde på huden av kremen siden den er såpass fet 😃

   1. Ann Kristin Livrud

    Tusen hjertelig for svar👍😃
    Tror du jeg eventuelt kan lage en ny blanding uten olivenolje og blande det med den første kremen? Eller blir det eventuelt for lite olje da?

    1. Lilly Kolmann Post author

     Ikke testet det ut selv, så det vet jeg ikke.. Men ser ingen grunn til ikke å finne ut av det, mest sannsynlig går det helt fint 😊👌🏻

     1. Ann Kristin Livrud

      Tusen takk for svar igjen😃
      Jeg prøver meg litt frem.
      Ha en fin dag👍😃

     2. Lilly Kolmann Post author

      Gjør det, så vil du nok finne den blandingen som passer deg 🤗 Ha en fin dag 🌸💞

 5. Guri

  Hei
  Vi har bier og vil gjerne utnytte bivoksen. Får jeg lov til å legge ut oppskriften din på vår hjemmeside nordstrandbier.no? Og kreditere deg?

  1. Lilly Kolmann Post author

   Ja det må dere gjerne gjøre 😊 Supert om flere får øynene opp for naturlige og gode ingredienser 🐝🌸

 6. Trine

  Hei, viss en skal bruke honning i den basisoppskriften som du har delt, må en ta bort eller redusere dei andre tinga, eller kan en bruke den i tillegg ? Kan en bruke disse kremene til alle hudtyper ?

  1. Lilly Kolmann Post author

   Hei 😊
   Jeg hadde bare tilsatt litt som et ekstra tillegg, trenger ikke særlig mye.

   Vi har alle så forskjellig hud, uavhengig av hudtype også, så tror man nesten bare må prøve seg frem og kjenne etter hva som fungerer. Jeg som har fet hud foretrekker å bruke denne som kroppskrem og evt i ansiktet på kvelden når huden er tørrere i vinterhalvåret. For meg blir den for fet som en dagkrem. For en tørr hudtype kan den nok fungere på dag også. Du merker fort hva som fungerer for akkurat din hud 😊

   Lilly 🌸

  1. Lilly Kolmann Post author

   Jeg har ikke testet det ut selv. Men dette er en basisoppskrift hvor du kan trekke fra/ legge til det du selv måtte ønske. Slik kan hver enkelt blande seg frem til en personlig favoritt 😊 Så bare prøv deg frem 🌼

 7. Anita Falkum Andersen

  Hei, takk for inspirasjon. Vil prøve denne oppskriften, men har ikke bivoks. Kan jeg da ta 3 ss istedefor 2 ss sheasmør?

  1. Lilly Kolmann Post author

   Hei Anita 😊
   Jeg har brukt denne oppskriften som en basis, og justert litt de gangene jeg har vært tom for en av ingrediensene. Så du kan godt gjøre det samme. Eneste er at konsistensen kanskje blir litt mer oljete enn kremete, men det gjør jo ikke noe ☺️🌼

  1. Lilly Kolmann Post author

   Hei Lajla ☺️
   Du trenger ikke bruke nøyaktig de mengdene som er oppgitt her, det er mer en pekepinn å forholde seg etter. Jeg har brukt bivoks i plater og smeltet i vannbad til ca mål i dl. Om du gjør det på annen måte og det blir litt mer eller mindre tror jeg ikke spiller så stor rolle ☺️💕

 8. unni olsen

  hei. jeg laget en krem av 2ss kokosolje, 2 ss bivoks, 2 ss extra virgin olivenolje( kaldpresset) og 2 kapsler E-vitamin. jeg tilsatte ikke lavendel som sto i oppskriften ,men tok litt mer olivenolje. Var ikke fornøyd med resultatet da denne kremen ble så hard ( som smør i kjøleskap). Hva har jeg gjort feil?

  1. Lilly Kolmann Post author

   Hei Unni 😊

   Hvor oppbevarer du kremen? Jo kjøligere, jo hardere blir den. Oljene vil uansett smelte når de kommer i kontant med huden (hendene og fjeset) og blir varmet opp.

 9. Camilla

  Hei🌞 Tenkte jeg skulle prøve å lage meg en krem og kom over denne nettsiden👍🏼🍃 Er det sånn at du smelter både kokosolje og shea butter? Og eventuelt, går det an å bare blande uten å varme opp?
  😄
  Ha en strålende dag🌞
  Hilsen Camilla

  1. Lilly Kolmann Post author

   Hei Camilla 😊
   Jeg smelter dem forsiktig for å klare å blande ja. Men dersom de står i et varmt rom og er myke fra før trenger du ikke det. Så det er konsistensen som avgjør, på mitt kjøkken er de som oftest for harde til å bare blande 😅

   Superfin kveld til deg 🌸🤗

 10. Renathe

  Hei☺️ Har talg fra gress foret ku(økologisk) og bruker dette istedenfor bivoks.. Tror du det kan fungere? Og har bare rosmarin og lavendel i eteriske oljer, kan man bruke disse om man har sensitiv hud?

  1. Lilly Kolmann Post author

   Hei 😊 Har aldri testet med talg selv, men her finnes det ingen fasit, så det er bare å prøve seg frem.

   Med sensitiv hud ville jeg vært forsiktig med de eteriske oljene og kanskje begynt bare med lavendel i liten mengde i første omgang (jeg har kun brukt rosmarin til hodebunn). Start heller med få dråper eterisk olje og øk litt etter som du ser hva huden din tåler 🌸

 11. Dina

  Hei!

  Prøvde å lage kremen, men når den stivnet fikk den masse små hvite klumper i seg. Når jeg prøver å smøre den ut på huden, smører resten av kremen seg fint ut, men disse hvite klumpene legger seg rundt om kring på huden og smøres ikke ut så lett – så konsistensen er dermed litt rar og jeg blir full av hvite små klumper. Hva kan jeg ha gjort feil her? Hehe.

  På forhånd takk for hjelp 🙂

  Mvh
  Dina

  1. Lilly Kolmann Post author

   Hei 😊 Det har jeg ikke opplevd, så usikker på hva som kan være årsaken..
   Kan det være at noen av oljene du har brukt er gamle/harske…?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.