Lilly Kolmann

Mitt gigantiske salatbed

Mitt gigantiske salatbed

Mitt gigantiske salatbed

I flere uker har jeg nå løpt krumbøyd mellom husene i nabolaget. Og for naboene kan det nok ha sett ut som jeg må ha gjort mitt fornødne når jeg de siste 100 metrene hjemmefra bråstopper bilen og løper rett ut i enga og setter meg ned på huk. Hva er det egentlig jeg driver med..? Jo, jeg plukker løvetann!

For mange er løvetannen bare slitsomt ugress som spretter opp raskere enn man rekker å fjerne det. Jeg har blitt riktig så glad i denne gule planten. For hva kan vel være bedre enn å ha helsekosten rett utenfor huset? Denne godsaken har nemlig mange bra egenskaper.

Bruk av løvetann har lang tradisjon innen folkemedisinen. Den er bl.a vanndrivende, leverstyrkende, avgiftende, fordøyelsesstimulerende, nærende og styrkende.

Den renser kroppen ved å øke utskillingen av giftstoffer, avfallsstoffer og forurensinger både via leveren og nyrene.

Planten er svært rik på vitaminer(A, B, C og D) og mineraler(bl.a kalium, kalsium og jern). Les mer på rolv.no

Jeg bruker bladene(smaker litt som ruccola) og blomstene i salat. Knoppene steker jeg som tilbehør til kjøtt, fisk etc. Røttene kan du tørke og bruke i te. Du kan også skrelle løvetannroten og bruke den som en rotgrønnsak.

Etter en uke i Oslo kom jeg hjem og så til min forskrekkelse at de gule små var blitt avblomstrede og grå. Men jeg kommer fremdeles til å plukke med meg noen blader til salaten, selv om disse nå har blitt noe mer bitre på smak. Og så har jeg store intensjoner om å plukke for fullt neste år og fryse ned til vinteren. Det er heldigvis nok å ta av 🙂

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.